· 30 dkg liszt
· 10 dkg zsír
· 10 dkg cukor
· 2 tojássárga
· 1 sütőpor
· tejföl
2 lapot gyúrunk és nyújtunk.
Krémhez valók:
· 5 dkg vaj
· 2 tojássárga
· 30 dkg cukor
· 17 dkg őrölt mák
· 2 dl tejföl
· 17 dkg liszt
· 4 tojásfehérje
· sütőpor, citromhéj, vanília
·
A vajat, tojássárgát és a cukor felét kikavarjuk habosra, hozzá tesszük a mákot, tejfölt és lisztet. A tojásfehérjét kikavarjuk a maradék cukorral, hozzátesszük a sütőport, citromhéjat, vaníliát. Ez a krém kerül a két lap közé. Jó étvágyat!
J E N I S Ü T I
Somlói galuska
- 3 piskóta: Süssünk 3 piskótát, darabját 3 vagy 4 tojásból: 1 dióst, 1 kakaóst, és egy simát.(kb. fél ujjnyi magasak)
- 10 dkg mazsolát előző este áztassunk be rumba
- Krém: 3 egész tojást, 30 dkg cukorral, 5 pupulyázott ek. liszttel, valamint ½ l tejjel főzzük össze. Főzés után beleteszünk 2 db vaníliát. Mikor langyos, hozzáadjuk a 30 dkg margarint, majd habosra kavarjuk
- Csokoládéöntet: 20 dkg cukrot, 1 dl rumot, 3 kanál kakaót, kb. 1 ½ dl vízet megfőzünk és lehűtünk. (ha nagyon sűrű, még egy kis vizet adagolunk hozzá)
- Szirup: hidegen elkeverünk 1 narancs reszelt héját, cukrot, vaníliát, és vizet
- Összeállítás: A sima piskótát beszirupozzuk, rászórjuk a beáztatott mazsola felét, rákenjük a krém felét, rátesszük a kakaós piskótát, beszirupozzuk, rátesszük a maradék mazsolát, rátesszük a krémet, rá a dióspiskótát, beszirupozzuk, megkenjük barack lekvárral és leszórjuk kakaóval. Másnap kanállal kiszaggatjuk, rátesszük a tejszínt és a tetejére csokoládéöntet csorgatunk.
AMERICAN PIE
Beth volt az egyik előadónk, amerikai, de remekül beszél magyarul:) tőle tanultuk meg a pite csinyát-bínyját:) hát íme, most közkinccsé tétetik :)
Pite alaptészta:
3OOg liszt
1 kiskanál só
125g hideg vaj
4 ½ evőkanál hideg víz
Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálba. Vagdaljunk késsel vagy újjbeggyel vajdarabkákat, amig ilyen morzsás lesz. Spriccoljuk meg egy kis vízzel, amig az egész anyag nedves lesz és tészta formálható. Válasszuk ketté és nyújtsunk ki egy adag tésztát egy lisztes felületre, 2-3 mm vastagra. Tegyük az egészet egy kb 25cmes pitesütőbe.
Almás pite
2OOg cukor
2 evőkanál liszt
2 kiskanál fahéj
7-8 hámozott, felszeletelt alma
2 evőkanál vaj
Keverjük össze jól az almát, cukrot, lisztet és fahéjat. Tegyük az egészet egy pitesütőtálba. Vagdaljunk vajdarabkákat és tegyük az alma tetejére. Nyújtsuk ki a felső tésztarészt is és tegyük az alma tetejére. A tésztát kb 2 centivel nagyobbra vágjuk, mint a pitesütő. Nyomkodjuk össze a tészta szélét, hogy ne mennyen szétJ. Vagdossunk bele a tésztába, hogy párologhasson. Kenjük le a tésztát tojásfehérjével vagy tejjel. Tegyünk fóliát a tészta szélére, hogy ne égjen meg. Süssük 425 fokosra előmelegített sütőben 1 óráig, vagy amíg a tészta aranybarna leszJ
Citromhabos Pite
Fél adag pite alaptészta,
22Og cukor
3OO ml víz
1 evőkanál vaj
125 ml plusz 2 evőkanál citromlé
2 evőkanál reszelt citromhéj
4 evőkanál keményítő
4 evőkanál hideg víz
3 szétválasztott tojás, szobahőmérséklet
2 evőkanál tej
Hab
3 szobahőmérsékletű tojásfehérje
6 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé