2011. január 13., csütörtök

Borítás 3: ajándék- és vásárlófüzet

Két kedvenc füzetemet is bemutatom:

1. Vásárlófüzet. Egy újrahasznosított, újrakapcsolt laphalmaz, melynek borítóját bevontam egy szép lila csomagolópapírral. Mivel a papír túl vékony volt, hogy tartós legyen, először kivágtam a megfelelő méretet, aztán a dekor kedvéért egy kis ragasztóval rögzítettem rajta két sáv lila szalagot, majd széles átlátszó ragasztószalagcsíkokkal végigragasztottam az egész felületet. Így már egy jó tartós borítóanyagot kaptam!

Ebbe a füzetbe hosszú és rövid távú vásárlóterveinket vezetjük. Pl. milyen ruhadarabban szenvedünk hiányt... Hogy azt és csakis azt vásároljunk, ha lehetőségünk van rá! Különben olyan könnyű elcsábulni egy-egy turkálóban, és olyankor, ha nincs lejegyezve, mi az igazi hiánycikk, miért is jöttem, a nagy választékban el is felejtem, hogy igazán mire van szükségünk... Mert ez is szép, az is jó lenne, stb... Más listákat is vezetek. Persze nem mindig segít, hogy van ez a füzet, de azért próbálkozom:)))!

2. Ajándékfüzet. Ennek a füzetnek két része van, ezért is ragasztottam bele a borítás (karácsonyi csomagolópapír arról a jelenetről, amikor Mária és József a még csecsemő Jézussal Egyiptomba menekülnek) után két könyvjelzőfunkcióval bíró szalagot. Ezt a szalagos módszert a férjem tanulta egy már elhunyt különleges idős bácsitól, és sokszor használjuk. Vagy ragasztószalaggal, vagy erősebb ragasztóval ragasztjuk a legutolsó keményebb oldalra, vagy a borítóra, vagy a könyv kötése és bordája közé, ha kemény kötéses.  Nem vesztődik el a szalag, mint a könyvjelző, és személyessé is teszi a könyvet...

Az első részébe családtagok, kedves barátok nevei szerepelnek, és mellettük felsorolva ajándékötletek. Ha találkozunk, és rájövünk egy-egy dologra, amit szeretnek, ami örömet okozna nekik, később lejegyezzük. Így könnyebb karácsonykor, szülinapkor kitalálni az ajándékokat. 
(Ezt a praktikus füzetötletet nem én találtam ki, többek között egyik szeretett szerzőmnél, Zsindelyné Tüdős Kláránál olvastam. Bemásoltam az erre vonatkozó részletet ide.)

A második részében a karácsonyi ajándéktervek szerepelnek évről-évre. Hát látszik már a füzeten is, hogy nem mai (három éves:)). Egy kicsit kopott szegény, de még nem cserélem le a köntösét.

Azt hiszem, most már kiderült, hogy a csomagolópapíron túl a füzeteket is szeretem...
(krisztina)

4 megjegyzés:

Koky írta...

Sziasztok! Nem tudjátok hogy tudnék egy keményborítós határidőnaplóra fekete gumiszalagot erősiteni? (ami hosszában átfogná, hogy ne nyíljon szét) Nem tudom mivel, hogyan fogjam hozzá, hogy jól nézzen ki...

CSAJOK írta...

Pontosan milyen gumit szeretnél ráfogni? Mert attól is függ, hogy mivel lehet... Egy erősebb szalagot könnyebb rögzíteni, és azt mindig szép masnira kötheted, nem annyira praktikus, mint a gumi, de csajos:). írd meg milyen, vagy fotózd le a gumit:)...

Koky írta...

Hát ilyen vékony fekete gumiszalag. Nem lapos, hanem 'kerek'. Olyan, amit láncoknak is szoktak használni... A szalag jó ötlet, és egyszerűbb is, csakhogy muszáj rugalmas legyen, azért döntöttem a gumi mellett.

CSAJOK írta...

Holnap küldök egy képet ötlettel, ha sikerül megrajzolnom.

Related Posts with Thumbnails