Görög saláta másképp ropogós arab-kenyérrel
A "másképp" nálunk azt jelenti: abból ami van:)...
A megmosott salátaleveleket kis darabokra tépjük (kézzel, mert ha fémmel vágjuk, összeesik!), és a tányérokra halmozzuk, rászórjuk a megmosott, felkockázott paradicsomot, a házi sós tehénsajtot, uborkát (ha van, nekem nem volt), a felkarikázott hagymát (mehet vörös is, nekem fehér volt), és olajbogyót (ha van, nekem nem volt:), de így is finom...). Ha van friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem (én friss kakukkfűvel, petrezselyemmel és szárított oregánóval készítettem), akkor megmosunk néhány levelet és friss hajtást, apróra vágjuk, elkeverjük sóval és olívaolajjal, majd rácsurgatjuk a salátára.
Begyújtunk a sütőbe.
Az arab-kenyérből (románul: lipie) egy-egy darabot sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Megszórjuk sós juhtúróval (románul: burduf), és sonka-kockákkal. Addig sütjük, amíg a túró jól elolvad. Addigra az arab-kenyér ropogós lesz. Törni lehet a saláta mellé! Mi nagyon szeretjük: finomabb és egészségesebb, mint a chips, vagy a gyárilag készített tortilla.
Jó étvágyat!!!
SALÁTÁK
Téli salátamix
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 15 dkg morzsolt, főtt kukorica, 15 dkg marinált paprika, 2 db ecetes uborka,1 fej lila hagyma, 1 kis fekete retek, 1 dl ecetes paprikalé, 2 dl kefir, kevés törött fehérbors, ízlés szerint csipetnyi cukor és só.
Először a salátalevet készítjük el, a paprikalevet hozzákeverjük a kefirhez, majd kellően ízesítjük sóval, borssal és cukorral. A retket meghámozzuk, megmossuk, és csíkokra reszeljük, vagy vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, és a retekkel összekeverjük, majd megsózzuk. 15 percre félretesszük. Közben a meghámozott burgonyát csíkokra vágjuk és beletesszük a salátalébe. Hozzáadjuk a feldarabolt marinált paprika és az ugyancsak felcsíkozott uborkát, s végül a kukoricát is. Ezután beleöntjük a hagymát, retket, az egészet jól összeforgatjuk, és befedjük. Legalább fél napig hűtjük, hogy az ízei összeérjenek, tálalás előtt ismét átkeverjük.
Káposztasaláta
Hozzávalók(4 személyre): 1 közepes fejes káposzta, 2 sárgarépa, 2 paradicsom, 10 dkg uborka, fél citrom, 2 ek. olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só és őrölt bors.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, egy kicsit megsózzuk, majd 20 perc múlva kinyomkodjuk. Műanyag tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a csíkokra vágott uborkát, a felaprított petrezselymet, a felkockázott paradicsomot, valamint az olívaolajat és citromlevet. Még finomabb lesz a saláta, ha egy marék apróra vágott és olajban megpirított diót is adunk hozzá.
Narancsos vöröskáposzta-saláta
Hozzávalók(4 személyre): 1 kis fej vöröskáposzta(600 g), 1 dl vörösborecet(5%-os), só, bors, 1 kiskanál cukor, 1 közepes lila hagyma, 2 narancs, 12 szem hámozott mandula, 4 ek. olívaolaj, 1-2 ek. citromlé, ¼ kk. Őrölt gyömbér, 1 csipet szárított kakukkfű.
A káposzta külső leveleit lehántjuk, torzsáját kivágjuk, majd vékony szálakra gyaluljuk. 1½ l vizet felforralunk a borecettel, egy ek. sóval, és a cukorral. Beledobjuk a káposztát, 15 percig főzzük, aztán a főzőlében hagyjuk kihűlni. A hagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, kissé besózzuk. A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, az egyik héját lereszeljük. Mindkét narancsot „húsbavágóan” meghámozzuk, elcseppenő levüket felfogjuk, végül a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A mandulát szálkásra vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk. Az olajat és a felfogott narancslét simára keverjük ízlés szerint citromlével, a reszelt narancshéjjal, a gyömbérrel, kakukkfűvel, egy kevés borssal, és a hagymához adjuk. A káposztát leszűrjük, összeforgatjuk a hagymás öntettel, aztán tálba púpozzuk, tetejét megszórjuk a narancsgerezdekkel, és a mandulával.
Natúr húsok, halak mellé köretként, olívaolajas-fokhagymás pirítóssal önállóan kínáljuk.
Görög saláta
Hozzávalók(4 személyre): 30 dkg juhsajt, 40 dkg paradicsom, 40 dkg uborka, 20 dkg lilahagyma, 2 fej saláta, 20 dkg paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 5 cl borecet, olajbogyó, só, bors és mustár.
Öntethez: Az olajat mustárral kikeverjük, hozzáadjuk az ecetet, finomra vágott fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és vízzel hígítjuk. Összekeverjük a felkockázott alapanyagokkal, és állni hagyjuk.
Grépfrútos-brokkolis saláta
Hozzávalók(4 személyre): 200 g csirkemellfilé, 1 kk. Szárnyas fűszersó, 1 ek. vaj/margarin, 1 dl száraz fehérbor, 300 g brokkoli, só, bors, 1 közepes fej lilahagyma, 2 rózsaszín grépfrút, 1 fél fej saláta, 3 ek. citromlé, 1-1 csipet chillipor, 1 gerezd fokhagyma, és 6 ek. olívaolaj.
A csirkemellet leöblítjük, bedörzsöljük a fűszersóval, és a forró vajban/margarinban mindkét oldalát pirosra sütjük. Aláöntjük a bort, fedő alatt puhára pároljuk, végül hagyjuk kihűlni, és vékony szeletekre/kisebb kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a brokkolit apró rózsákra bontjuk, aztán enyhén sós vízben az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Hideg vízbe szedve lehűtjük, majd alaposan lecsepegtetjük. Fehér bundájukat is eltávolítva meghámozzuk és kifilézzük a grépfrútokat, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst(a munka közben keletkező lét tálkába szűrjük). A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, nem túl mély tálba terítjük, és változatosan a tetejére szórjuk a brokkolit, a csirkehúst, a grépfrútot, és a hagymát. Az öntethez a grépfrútlét elkeverjük a citromlével, ízlés szerint sóval, borssal, chilliporral, az áttört fokhagymával, végül apránként az olívaolajjal, de a szépség kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Sokmagos barnakenyér illik hozzá.
HIDEGTÁL
Egy estét, hidegtálas különlegességek készítésére és kóstolgatására szántunk ...
próbált ki bátran!!
elsősorban igazi ínyenceknek ajánlom :)
Répalabdák:
Hozzávalók: 3 reszelt sárgarépa(nagy reszelőn), 2 kiskanál reszelt narancshéj, 1 ek. apróra vágott menta, 1 bögre parmezán(száraz reszelt sajt), 2 felvert tojás, liszt, korpa, 3 ek. vágott mandula(e helyett tehetünk kukoricapelyhet), olaj a sütéshez
A répát, a narancshéjat, a sajtot, a mentát és a tojások felét összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Gombócokat formálunk, lisztbe, tojásba, korpa és mandula keverékébe forgatjuk, majd forró olajba kisütjük.
Darálthús tekercs:
Hozzávalók: 1 kg vegyes darált hús(sertés +marhahús), 5 főtt tojás, 5 nyers tojás, 3 szelet barna kenyér, 20 dkg juhtúró, 2 db húsos pirospaprika, só, bors, őrölt paprika, fokhagyma ízlés szerint.
A húst, a nyerstojásokat, a beáztatott kenyeret jól kicsavarva, fűszereket jól összedolgozzuk. Olajos fóliára terítjük a húst, ráreszeljük a főtt tojásokat, a juhtúrót, majd rászórjuk az apróra vágott húsos pirospaprikát, majd feltekerjük és sütőben megsütjük (lehet mexikóit, húslevesből megmaradt répát, petrezselyemlevelet, kaprot, kápát, gogosár - paprikát).
Gyümölcsös túrókrém tekercs:
Hozzávalók: 300 g juhtúró, 150 g tehéntúró, 150 g margarin, 200 g alma, 150 g ananász vagy mandarinkompót.
A gyümölcskompótot jól lecsorgatjuk, az almát apró kockára vágjuk, a juhtúrót a tehéntúróval ledaráljuk, habosra keverjük a margarinnal, összekeverjük a gyümölcsökkel. Gombócokká formázhatjuk, sonkaszeleteket tölthetünk vagy fóliába tekerve jól lehűtjük. Fehérborsót, sót, mentát, piros héjú valamit (paprika, alma) használhatunk. A sonka lehet füstölt vagy nem (jambon: préselt, füstölt combból)
VARIÁCIÓK
... néhány könnyen elkészíthető klasszikus recept megbolondítva ezzel azzal:)
Vegetáriánus lepény:
Hozzávalók: 30 dkg főtt rizs, parmezán kb. 5 ek., 3 ek. pörkölt napraforgómag, vagy köles, vagy tökmag, vagy hajdina, ízlés szerinti fűszerek, különféle zöldségekkel kombinálható, esetleg gombával is, 3 tojás, ½ l yoghurt, tejföl.
A rizset megfőzzük, összekeverjük a parmezánnal. Hozzákeverjük a különféle vágott zöldségeket(pl. répa, paprika, tök, gomba), adagolunk hozzá néhány fűszert(pl. fehérbors, só, szerecsendió). A tojásokat felverjük, a yoghurttal ízesítjük. A rizskeveréket kiolajozott és prézlizett edénybe tesszük, ráöntjük a tojásos yoghurtot, megszórjuk parmezánnal, és pároltzöldséggel, újra rizs, tetejérezöldpetrezselyem, majd kisütjük. A tetején található tejfölös öntetre pirospaprikát vágunk. Ízlés szerint sütés előtt keverhetőek hozzá gépsonka kockák, pirított cabanos kolbász gurigák, sütött virsli gurigák, stb... Lehetőleg jénaiba süssük.
Makaróni puding:
Hozzávalók: főtt spirál makaróni, parmezán, juhtúró, pirított virsli gurigák, vagy cabanos gurigák, vagy gépsonka csíkok, 3 tojás, fél liter tejföl, vagy yoghurt, fűszerek(fehérbors, majoránna, só)
A főtt makarónit olajozott lábosba rakjuk, hozzá adjuk a parmezánt, fűszerezzük. Ráöntjük a makarónira, beszórjuk parmezánnal, tetejére margarindarabkákat teszünk, majd lerben pirosra sütjük.
Sajtos mexikói salátával töltött piros paprika:
Hozzávalók: húsos pirospaprika hosszába vágva, mexikói salátakeverék, parmezán vagy juhtúró, 1 egész tojás, fűszerek.
A mexikói salátát összekeverjük a parmezánnal és a tojással. A paprikákat kettőbe vágjuk, a magokat kiszedjük, megtöltjük a keverékkel, megszórjuk sajttal és sütőben kisütjük. A tepsi alját sütőpapírral béleljük, nem olajozzuk.
Rántott sajt:
Hozzávalók: megfelelő mennyiségű sajtszeletek, tojás, liszt, prézli, olaj a sütéshez.
A sajt szeleteket lisztbe, tojásba, majd prézlibe forgatjuk és forró olajban kisütjük. Ajánlott sajt: a növényi alapú sajtok, mert azok sütés után is megtartják állagukat(nem karamellizálódik). A prézlibe tehetünk szezámmagot.
Gyömbéres dinnyesaláta
Hozzávalók: 1 kisebb görögdinnye lehűtve, 1 sárgadinnye lehűtve(kiskanállal vagy karalábévájóval apróra darabolni), porcukor, vanília, rumesenc, gyömbér
Vágja félbe a dinnyéket, vájja ki a belsejét úgy, hogy kis gombócokat kapjon(vagy kockázza fel), helyezze egy üvegtálba. Szórjon a tetejére porcukrot, vaníliát, öntse rá a rumesencet, az apróra vágott gyömbért, rázza össze, hűtse le.
Bodzaszörp télire Hannitól
Forralj fel 5 liter vizet. Ha kihűlt tégy bele: 40 bodzavirágot, nem szabad megmosni előtte, 4 citromot karikázva, 4 kg cukrot, 12 gr citromsót, ez lehet ízlés szerint. (Vigyázz, a végére picit savanyúbb lesz a szörp a citromok miatt, mint az összeállításkor)
Érleld 5 napig. A hatodik napon szűrd le, forrald fel és főzd 10 percen át. A végén keverj bele egy kiskanál szalicilt (vagy más tartósítószert annak a mértéke szerint). Nem kell forrón üvegbe tölteni, én langyosan palackoztam félliteres műanyag flakonokba. Tavaly még februárban is volt bodzám, és akkor már különlegességnek számított.