2010. december 13., hétfő

Az első karácsonyi ajándékok legendája

Úgy tűnik számomra, hogy a korábbi évekhez képest az idén sokkal több szervezet, alapítvány, egyesület hirdetett meg különféle segítő-, illetve gyűjtő akciókat. Karácsony előtt még inkább elszaporodtak azok a rendezvények, ahol az összegyűlt hallgatóságot, vagy ha úgy tetszik közösséget, adakozásra szólítják fel.
Miben reménykednek azok, akik gyűjtést hirdetnek? Miért jutna eszébe bárkinek a közvetlen hozzátartozókon, barátokon kívül másokat is megajándékozni? Miért törődnénk a szegényekkel, hátrányos helyzetűekkel, betegekkel, akiktől semmi viszonzást nem remélhetünk?

Axel Hambræusnak Az első karácsonyi ajándékok legendája című története megsejtet valamit a titokból. A svéd szerző azokról a pásztorokról mesél, akik Karácsony éjszakáján meglátogatják a gyermek Jézust. A találkozás nyugtalansággal tölti el őket, feltámad bennük a segítés vágya. Hazaérkezésüket követően képtelenek elaludni, újból elindulnak, hogy ajándékokat vigyenek Jézusnak. Útjuk során olyasmik történnek velük, amelyeket kezdetben kudarcként könyvelnek el. Csalódottan térnek haza, mert tervük meghiúsul. Vagy mégsem?

A könyv nem ad egyértelmű választ erre a kérdésre, de a pásztorokkal együtt arra a felszabadító felismerésre juthatunk, hogy a Megváltó egy pillanatig sem szorul a mi segítségünkre, gondoskodik az Övéiről, és a segítés szándékától űzött, nagyszabású terveket dédelgető szolgáit a csoda örömével ajándékozza meg.
A Koinónia Kiadó (a kiadó linkje a régi weboldal, az új januárban indul!) gondozásában megjelent kötet tartalmazza a mese Ferenczy Noémi által elkészített színpadi átiratát is. Az iskolai, egyházi színjátszásnak nagy szüksége van jól megírt, gyermekek által is előadható darabokra. A nyelvvel okosan bánni tudó magyartanár drámája humorban sem szűkölködik, ezzel is fokozva azoknak a diákoknak, tanároknak az örömét, akik majd a darab megrendezésére vállalkoznak.
A könyv rajzait a kolozsvári Keszeg Ágnes készítette, aki gyermekkönyvek, valamint hazai és külföldi divatmagazinok elismert művésze, munkatársa.

A könyv kapható romániai és magyarországi könyvesboltokban, internetes webáruházakban (pl: itt), továbbá megrendelhető közvetlenül a kiadótól is. Ára: 24 lej, 1980 forint.

Köszönjük Erzsi az ismertetőt! A könyv gyönyörű, élmény lapozni, csak ajánlani tudom:) karácsony esti családi olvasmányként, vagy az adventi készülődés közben!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails