2010. december 23., csütörtök

Utolsó perces ötletek

1. Ha még nincs elég karácsonyfadíszed, és nem költenél többre, vagy akkor is, ha még mindig vágysz valami újra, próbáld ki a Fahéj-díszt és az egész lakásodat finom fahéj-illat lengi be.


Recept:
  • a. 7 kanál langyos almapüréhez (meghámozott reszelt almát nagyon kevés cukorral sűrű péppé főzöl, vagy kész almapépet használsz hozzá, és azt langyosra melegíted) keverj
  • b. 10 kanál őrölt fahéjat. A massza egy formázható állaggal kell rendelkezzen (ha nincs így, lágyítsd pürével, vagy keményítsd még több fahéjjal).
  • c. Liszt helyett fahéjjal szórd meg a vágódeszkát, és nyújtófával nyújtsd ki a tésztát fél centi, 1 centi vastagra. Szaggass belőle karácsonyi formákat.
  • d. Lyukaszd ki a díszeket, hogy felfűzhetőek legyenek, és villa, fogpiszkáló segítségével még jobban kidíszítheted őket.
  • e. A maradékot gyúrd össze és újból nyújtsd ki, szaggass belőle... Addig ismételd, míg elfogy a tésztád.
  • f. Tedd őket sütőpapíron a rácsra, vagy egy tepsire, és a legalacsonyabb hőfokon, megpattintott ajtóval szárítsd minimum egy óra hosszát. Vigyázz: Könnyen odaég! Kipróbálhatod kályhán vagy fűtőtesten is szárítani (én még így nem próbáltam...)

NEM EHETŐ! De ha jól kiszárítottad, akkor évekig eláll, és az illatát is megőrzi, bár jövőre már nem lesz olyan intenzív, mint az első évben. Minél vékonyabbra nyújtod, annál törékenyebb lesz, de annál hamarabb kiszárad! 

Ez a recept egy kedves barátnőmtől származik, Bethtől, akivel évekkel ezelőtt közösen kezdtük a Lánytábort, és aki miatt kedvet kaptam igazi nőcinek lenni:)! Ezeket a gyöngyös masnis díszeket ő készítette, míg az előző fotó egyszerűbb díszeit én. 

Gyönyörűen lehet asztalt is teríteni ezekkel a kis illatos csodákkal. Ez a két utóbbi kép az első lánytáborban készült.

2. Ha nincs időd, energiád azt a sokféle sütit megsütni, amiből úgysem fogy el minden az ünnepek alatt (mert rendszerint nem kalkuláljuk be, hogy máshol is megkínálnak bennünket sütivel, és a családunk hamar telítődik az édességgel...), akkor legyen az asztalon egy praktikus megoldás a vendégek megkínálására: az adventi koszorút, vagy egy bármilyen kis karácsony-hangulatú koszorút tölts meg szaloncukorral! Nálam a krizantém helyét vették át a cukorkát:



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails